Henrik Wergeland er et av mine store forbilder. Derfor spør jeg meg selv i vanskelige eller konfliktfylte situasjoner; hva ville Wergeland gjort?
Wergeland var drevet av en sterk rettferdighetssans og veien fra tanke til ord og ofte handling var kort. I løpet av hans korte liv var han blandet inn i en rekke rettsprosesser. Mange av disse startet han selv. Det kunne være en så liten ting som at en hun bet han i hånden. Det var til og med vennens hund. Men først og fremst kjempet han for de svake og fattige i samfunnet, og mot jordeiere som utnyttet og behandlet disse dårlig.
Likevel må man kalle Wergeland en ekte kverulant i mange situasjoner. Ettertiden har laget ham til et slags nasjonalklenodium, og det er da ikke disse sidene man framhever. Likevel ligger de opp i lyse dagen og kan studeres i de viktigste biografiene, som Yngvar Ustvedts.
For det andre - hvordan skal man forholde seg til internett-alderen. Det verserer nå en sak mot en kar som heter Edvard Snowden og som har sittet et par måneder på transitt-avdelingen på Sheremetovo i Moskva. Men er ikke denne saken litt som å slå inn åpne dører, for er ikke resultatet av hele internett og alt rundt dette at alt er åpent og alt er offentlig? Til og med myndighetene danser etter denne valsen og legger inntektene dine ut på nettet, etter et såkalt "offentlighetsprinsipp" som skal fremme den personlige moral (!) Og det ikke myndighetene legger ut om deg, legger vi gjerne ut sjøl, gjennom facebook, jobben eller andre steder. Og jeg vet ikke om jeg kan bruke den gamle
nothing is holy - men vi kan kanskje vri på det og si " ikke noe er hemmelig".
Hva kan da stoppe oss private fra å legge ut informasjon om saker vi havner i, rettstvister, familiekrangler, trakassering og svindel som onde og dumme mennesker utsetter oss for, lett søkbart, ut på internett? Selv om det er en skremmende, en nesten svimlende tanke. Tenk på hva gamle Henrik kunne gjort på Google! Ville han tvilt et sekund? Neppe.